Dakwerken: Prijzen & Mogelijkheden

Met daken kan er van alles aan de hand zijn. Vrijwel elke woningeigenaar krijgt vroeg of laat te maken met noodzakelijk dakonderhoud.

Dakwerken: Prijzen & Mogelijkheden

Met daken kan er van alles aan de hand zijn. Vrijwel elke woningeigenaar krijgt vroeg of laat te maken met noodzakelijk dakonderhoud. Dat kan gaan om het verwijderen van asbest, het aanbrengen van dakisolatie tot aan het vernieuwen van de dakbedekking of het moderniseren van de dakconstructie. Dakwerken zijn er dus in allerlei soorten en maten. Wat zijn de meest voorkomende werkzaamheden die je aan je dak kunt laten doen? Welke mogelijkheden zijn er op dit gebied? En wat kosten dit soort werkzaamheden gemiddeld? In dit artikel kun je hier alles over lezen!

Dakbedekking: soorten & kosten

Qua soorten dakbedekking is er vandaag de dag veel mogelijk. Als je dakbedekking verouderd is en vernieuwd moet worden, zijn er tal van opties waar je uit kunt kiezen. Het soort dakbedekking dat je kiest is natuurlijk afhankelijk van je dak, die schijn/hellend of juist plat is, van jouw specifieke wensen en van de prijs die je voor nieuwe dakbedekking over hebt (of niet).


Maar welke soorten dakbedekking zijn er wat zijn de specifieke de standaard voordelen en nadelen per soort? Een van de populairste varianten zijn natuurlijk de welbekende dakpannen. Dakpannen zijn bedoeld voor schuine, hellende daken en vooral geliefd omdat ze relatief voordelig zijn en een neutrale look hebben. Om die redenen hebben de meeste woningen met hellende daken dakpannen als 'bekleding'. Dakpannen zijn relatief eenvoudig en snel te plaatsen, waardoor je kunt besparen op de arbeidskosten. Dit geldt met name voor betonnen pannen. Er zijn naast betonnen dakpannen ook keramische dakpannen. Deze dakpannen zijn iets prijziger, maar hebben wel een echtere en authentieke look.

Wie houdt van een bijzondere en nogal exclusieve uitstraling als het om dakbedekking gaat, kan ook kiezen voor leien dakbekleding. De luxueuze en stoere uitstraling van leien dakbekleding wordt door ervaringsdeskundigen gewaardeerd. Maar fijn is ook dat leien dakbedekking lekker licht is in vergelijking met bijvoorbeeld dakpannen. Je betaal wel iets meer dan voor dakpannen, maar daar krijg je een hoop stoere looks voor terug!

Rieten daken: wie kent ze niet? Deze daken waren tot de jaren 1950 dé standaard voor woningen. Maar tegenwoordig is een dak dat met riet bedekt is vooral een luxueuze variant van dakbedekking. Fijn aan rieten daken is dat ze prima isoleren en je woning in de winter warm en in de zomer lekker koel houden. Voor dit comfort betaal je natuurlijk een hogere prijs, maar je krijgt er ook veel voor terug.

Ten slotte moet in uiteraard het steeds populairder wordende groendak vermeld worden. Hierbij gaat het om platte daken die een grondlaag hebben, met daarin planten, gras, struiken of zelfs bomen. Dit type daken is aantrekkelijk, omdat ze veel regenwater opnemen, waarmee je lekkage voorkomt, en een natuurlijke uitstraling hebben. Verder zijn deze daken duurzaam, omdat ze in steden CO2 opnemen en omzetten in zuurstof. Met een groendak draag je dus bij aan een gezondere omgeving en een beter leefklimaat!

Naast groendaken zijn er nog andere prima dakbedekkingen die je voor platte daken kunt gebruiken. Denk hierbij aan EPDM dakbekleding, bitumen of PVC. EPDM is waterdicht, onderhoudsvriendelijk en erg elastisch. Hierdoor heb je de garantie op een dak dat goed tegen extreme hitte en vocht kan, en niet snel gaat lekken. Dit materiaal kan volledig naadloos worden aangelegd. Bitumen is iets voordeligers dan EPDM, maar gaat met zo'n 30 jaar ook iets minder lang mee dan EPDM, dat tot 50 jaar meegaat. PVC als dakbedekking is een andere mogelijkheid om je dak mee te bedekken. PVC is sterk, lekker licht en net als EPDM goed bestand tegen uiteenlopende soorten weersomstandigheden.

Maar wat kosten de genoemde soorten dakbedekking jou? In onderstaand overzicht hebben we de gemiddelde prijzen voor je op een rijtje gezet!

  • Dakpannen van beton of keramiek - 30 tot 60 euro per m² (totaalprijs met plaatsing)
  • Leien dakbedekking - 65 tot 120 euro per m² (totaalprijs met plaatsing)
  • Rieten daken - 70 tot 95 euro per m² (totaalkosten met plaatsing)
  • Groendaken - 40 tot 100 euro per m² (totaalprijs inclusief plaatsing)
  • Platte daken: bekledingssoorten - EPDM: 60 tot 80 euro per m² (met plaatsing); 40 tot 60 euro per m² (totaalkosten met plaatsing); 50 tot 70 euro per m² (all-in met plaatsing)

Dakconstructie vervangen: voordelen & prijzen

Er zijn situaties waarin het noodzakelijk is, of op zijn minst verstandig, om de dakconstructie van je huis of bedrijfspand te vervangen en vernieuwen. Dit is bijvoorbeeld nodig als je dak schade heeft opgelopen na een hevige storm. Verder moet je je houten dakconstructie laten vervagen als deze door lekkage verrot is of er sprake is van veroudering. Woningen van 50 jaar of ouder hebben vaak een dakconstructie die instabiel of onveilig is en daarom echt gemoderniseerd dient te worden.

De voordelen van het vervangen van je dakconstructie zijn groot. Je hebt weer de garantie op een dak dat sterk en stabiel is. Mocht er een stevige storm of orkaan over je woning razen, dan kun je vertrouwen op een dak dat dit heftige weer met gemak aankan. Ten slotte geeft het versterken van je dak door een nieuwe constructie aan te brengen gewoon een lekker veilig gevoel. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw dak bij noodweer in elkaar zakt. En ten slotte maakt en gerenoveerde dakconstructie je woning een stuk meer waard. Je kunt er daarna qua dak, zeker als je ook beter isolatiemateriaal aanbrengt, weer een hele tijd tegenaan.

Maar wat kost het reconstrueren van je dak gemiddeld? Tegenwoordig moet je voor het vervangen van je dakconstructie al snel rekenen op een bedrag dat rond de 3000 euro ligt en kan oplopen, afhankelijk van jouw wensen, tot wel 5000 euro. Prijsbepalende factoren zijn natuurlijk de vorm en grootte van je dak, het al dan niet toevoegen van dakisolatie of asbestsanering, en de keuze voor dakbedekking. Hoe breder en hoger jouw eisen zijn, hoe meer je voor het vervangen van de dakconstructie neer moet leggen.

Daklicht plaatsen

Een van de grootste trends in de bouwsector van dit moment, is het plaatsen van een daklicht in het plafond. Dit kan bijvoorbeeld een lichtkoepel of lichtschacht zijn, maar ook kun je gebruiken van dikke glasplaten die je in je plafond laat plaatsen. Lichtkoepels zijn in allerlei varianten, soorten en afmetingen verkrijgbaar, die qua aanschafprijs verschillen van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro's. Het is maar net wat je wilt en welke eisen je stelt. In elk geval profiteer je na het plaatsen van een daklicht van veel gratis extra zonlicht én de warmte die je huis (gratis) binnenkomen. Fijn is verder dat er qua formaten en stijlen daklichten veel te kiezen valt. Voor elke woonkamer, hal en voor elke stijl is er maatwerk mogelijk!

Dakisolatie

Voor het goed isoleren van je dak zijn er bij de overheid, als je tenminste twee isolatiemaatregelen tegelijk neemt, subsidies beschikbaar. En dat is fijn, want het aanbrengen van dakisolatie is natuurlijk niet gratis. De echte winst merk je echter al snel! Want via een gemiddeld dak verdwijnt er jaarlijks zo'n derde van alle warmte in huis, winkel of kantoorpand. Kies je voor een goed soort isolatiemateriaal om je dak te moderniseren? Dan bespaar je veel stookkosten en daag je ook een grote steen bij aan een beter en schoner milieu!


Maar hoe zit het met de kosten van dakisolatie? Waar moet je als particulier of als ondernemer letterlijk rekening mee houden als je kiest voor een beter geïsoleerd dak? Gemiddeld rekenen dakwerkers zo'n 45 euro tot 60 euro per m2. Dit is inclusief BTW en arbeidsloon. Dus als je totale dakoppervlakte 50 m2 is, dan moet je rekening houden met een totaalbedrag van 2.000 euro en 3.000 euro.

Dakreinigen & ontmossen

Geregeld jouw dak reinigen en van mos ontdoen, is natuurlijk visueel mooi. Je dak zit er daarna weer schoon en fris uit. Maar een nog belangrijker pluspunt van een dak reinigen en ontmossen, is dat hemelwater hierdoor beter en sneller afgevoerd kan worden. Hiermee neem ook direct de kan op vervelende en dure lekkages aanzienlijk af.


Wil je graag jouw dak laten schoonmaken door een specialist? En/of het mos verwijderen laten, zodat je dak er weer een flinke tijd tegenaan kan? Laat dir dan doen door een gespecialiseerde schoonmaker voor een goed resultaat. Qua kosten moet je rekenen op een bedrag van €5 tot €15,- per vierkante meter. Dat valt dus best mee!

Schoorsteenvegen

Het periodiek laten reinigen van je schoorsteen is van groot belang om en schoorsteenbrand te voorkomen. Verder zorgen schone schoorsteenafvoeren ervoor dat je houthaard of gashaard effectiever brandt en je dus bespaart op de stookkosten. En natuurlijk is een schone schoorsteen lekker fris en geeft dit je automatisch een veiliger gevoel. Maar wat kost een schoonmaaksessie door een professionele schoorsteenveger jou gemiddeld? De prijzen waar je van uit kunt als je op zoek bent naar een goede schoorsteenveger variëren van 55 en 100 euro per schoonmaakbeurt. Maar daar krijg je wel een schone schoorsteenschacht én extra veiligheid voor terug!